Robert Lustig verklaart suiker de oorlog

Robert Lustig verklaart suiker de oorlog

Sugar… you hate it ánd you love it.

Althans, ik denk dat dat voor de meeste dames onder ons geldt. Ik denk dat we ook allemaal wel weten dat suiker nou niet bepaald goed voor ons is. Maar het is zó lekker. En verslavend.

Professor Robert Lustig stelt dat dat precies het punt is: hij denkt dat suiker net zo verslavend is als bijvoorbeeld alcohol of drugs. Op 8 mei was hij te gast bij Humberto Tan in RTL Late Night om zijn standpunt toe te lichten. Mochten jullie het gemist hebben: ik praat jullie even bij!

Wie is Robert Lustig?Robert Lustig

De Amerikaanse Robert Lustig is kinderarts, wetenschapper, endocrinoloog (houdt zich vooral bezig met hormonen en stofwisseling) en heeft een bijzondere interesse voor kinderen met obesitas.

Hij heeft een hele bups aan boeken en wetenschappelijke artikelen geschreven over dit onderwerp en heeft zijn eigen visie ontwikkeld met betrekking tot overgewicht en de belangrijkste oorzaken hiervan. Guess what? It’s all about the sugar.

Natuurlijk is het logisch dat je dikker wordt als je meer energie binnen krijgt dan je verbruikt. Omdat suiker veel energie bevat, word je al snel te dik wanneer je hier veel van eet. Maar zo simpel is het niet.

Obesitas is niet het probleem

Obesitas wordt na het broeikaseffect gezien als het tweede probleem van wereldomvang. Maar ligt het probleem wel bij de mensen met obesitas? Robert vertelt in zijn presentatie dat maatschappelijk gezien het probleem niet overgewicht zelf is, maar de ziekten die vaak worden gezien als gevolgen van obesitas, zoals diabetes, hartziekten en kanker. Op zich logisch, maar het verhaal krijgt een verrassende wending als blijkt dat deze ziekten niet de oorzaak zijn van het te veel aan gewicht. Robert licht toe:

  • Er zijn landen waar een hoog percentage overgewicht samengaat met overgewicht, maar er zijn ook landen waar deze samenhang helemaal niet opgaat.
  • Obesitas neemt met 1 procent toe per jaar, terwijl diabetes met 4 procent per jaar toeneemt.
  • Niet alle mensen met obesitas krijgen diabetes en niet alle mensen zonder obesitas blijven gezond.mri lever

Hoe kan dat? Robert legt aan de hand van de afbeelding hiernaast uit dat het niet gaat om je omvang, maar om het vetpercentage om je organen. De linker man heeft een grote omvang, maar een klein percentage vet rond zijn lever. De middelste en rechter man hebben beiden een erg hoog percentage vet rond de lever, maar de rechter man heeft een normale omvang. terwijl de middelste overgewicht heeft. De linker man is dik maar gezond, terwijl de rechter man dun is en ongezond. Omvang zegt dus lang niet alles!

Het gaat niet om obesitas, maar om wat er van binnen gebeurt. Obesitas kán een indicator zijn, maar is níét het probleem.

Een calorie is geen calorie

Het tweede punt dat Robert aansnijdt zijn de calorieën. Veel mensen die iets willen afvallen gaan calorieën tellen in een poging om hun streefgewicht te bereiken. Simpelweg minder energie eten en drinken dan je verbruikt zou genoeg moeten zijn om weer op gewicht te komen en gezond te worden. Je voelt hem al aankomen: zo simpel is het niet. Twee producten met het zelfde aantal calorieën kunnen beiden een heel andere invloed hebben op je gezondheid. Zou jouw lichaam gezonder werken op een zak friet met mayo of op een volwaardige maaltijd van rijst, groenten en vlees? Ik denk dat je het antwoord zelf ook wel weet.
Robert geeft aan dat vooral toegevoegde suikers funest zijn voor je gezondheid en suiker lijkt dan ook de grote veroorzaker van de eerder genoemde ziekten te zijn.

Het is NIET (helemaal) je eigen verantwoordelijkheid

Je bent wat je eet en je hebt zelf de keuze wat je in je mond stopt. Maar klopt dat wel helemaal? Voordat je verantwoordelijk kunt zijn voor je eigen voedingskeuze, moet je wel toegang tot gezonde voeding hebben en kennis hebben van wat gezonde voeding is. Wist je bijvoorbeeld dat er wel 56 verschillende termen voor suiker zijn? Echt ziek vind ik zelf. Niet gek dat we misleid worden waar we bij staan!

Cake pops

 

Ik sta wel achter het standpunt van deze man. Sinds maart dit jaar loop ik stage bij Jongeren Op Gezond Gewicht, een organisatie die zich inzet om op lokaal niveau het overgewicht bij jongeren een halt toe te roepen. Sindsdien is mijn interesse in dit onderwerp nog meer gegroeid en ben ik wat meer in de theorie gedoken. Ik heb er alleen nooit bij stil gestaan dat er misschien meer is dan alleen maar het overgewicht en de ziekten die daarmee samen kunnen hangen. Het standpunt van Robert Lustig vind ik dan ook erg verrassend. Willen jullie meer van deze man zien? Hier vind je zijn TEDx Talk!

Wat denken jullie: is suiker de grote boosdoener?

Liefs, Kim

 

3 thoughts on “Robert Lustig verklaart suiker de oorlog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>